Zobrazit přihlášovací formulář

Co dům dal

Přidat recept
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Co s 50 kg zelí ?

0.0
Co s 50 kg zelí ?

Potřebné ingredience

*

Postup přípravy

Zelí s KŘENEM .... Vánová
2,5kg hlávkového zelí
2 dcl strouhaného křenu
1 větší cibule
300 g pískového cukru
3 dcl octa
1 dcl oleje
3/4 sáčku deka
nechat 2-3 týdny rozležet

/ / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / /

Pikantní salát .......VÁNOVÁ
2,5 KG HLÁVKOVÉHO ZELÍ nahrubo nakrouhané
1 kg masitých paprik nahrubo
500 g cibule nahrubo
500 g mrkve najemno
400 g pískového cukru
1/2 l oleje
1/2 l octa
1 sáček deka
Zelí, papriky,cibuli,mrkev promíchat, přidat smíchaný olej s octem, dekem a cukrem, promíchat.
Směs napěchujeme do skleniček a upevníme víčkem
Uložíme v chladu a temnu
/ / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / /

**** nejlepší ZELÍ OD TONDY Z MORAVY***
7KG NAKROUHANANÉHO ZELÍ
a 5 velkých cibulí nakrouhané smíchat

nálev: 4 l vody
1 l octa
30 dkg cukru
16 dkg soli
2 lžíce hořčičného semínka
svařit, vychladnout a potom přidat 1 lžičku pyrosiřičitanu = pyrosulfit k dostání v drogerii asi 6.-kč za sáček
Zamíchat a 3 dny promíchávat a potom do sklenic

******************************************************************
Více v komentáři

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Ilonáček 29. 10. 2009, 11:27
dokoupit papriky, ty naplnit krouhaným zelím , zalít nálevem dle své chuti a nechat odležet,už tady slintám nad tou dobrotou (L) (L) (L) (hello) (hello) (hello)
Matuka 16. 10. 2009, 12:45
Cviklovo-kapustovy salat 1,75 kg - bielej kapusty 1,75 kg - cvikly /uvarit a obielit/ 30 dag krystalovy cukor 35 dag cibule 3,5 dcl octu 3 PL soli trochu celej rasce Kapustu a cviklu nakrajat pridat dalsie ingrediencie a nechat postat /najlepsie celu noc/ Naplnit pohariky/3 dcl/ ,doliat tekutinu a uzavriet . Je to super salatik!!!!!!!!!!!! Vidim, ze podob v takomto pomere je tento salat zavareny na zimu do poharov v y n i k a j u c i!!!!! (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
IVA 75 16. 10. 2009, 12:39
Zelí s křenem od mojí babičky - NEZAVAŘUJE SE!!! POTŘEBNÉ PŘÍSADY 5 kg zelí nakrouhat 1/2 kg cibule nakrájet na jemno 1/2 kg cukru krupice 3/4 l octa 2 hořčičné skl.oleje 1 balíček Deka 2 necelé hořčičné sklenice křenu nastrouhat POSTUP PŘÍPRAVY Nakrouhané zelí smícháme s nakrájenou cibulí . Až zelí pustí šťávu tak přidáme nastrouhaný křen a olej. Já nikdy nečekám až zelí pustí šťávu a vůbec to nevadí. Uděláme si nálev tak, že smícháme tolik vody kolik je v návodu na Deku, přidáme ocet, cukr a Deko a necháme 5 minut povařit. Naplníme sklenice zelím dost hustě a pak zalijeme teplým nálevem přez sítko aby tam nebyla hořčičná semínka a uzavřeme. NEVAŘÍME!!!!!!!!!!!!!!!! Necháme cca dva až tři týdny uležet a pak se do zelíčka pustíme. Moc dlouho nevydrží , protože když se někdo pustí do sklenice tak je hned celý pryč.:
IVA 75 (upraveno) 17. 10. 2009, 12:04
@IVA 75 Většina je z mmb, něco od souseda z Moravy Sterilované zelí jako z obchodu a bez zavařování POTŘEBNÉ PŘÍSADY 10kg zelí 3l vody 1,25l octa 50 cukerinu 2 lžičky pyrosiřičitanu / koupíte v drogerii/ kmín 0,500kg cibule 220g soli POSTUP PŘÍPRAVY - necháme 24 hodin uležet, stačí i 12 hodin. Dáme do sklenic, ale neutlačujeme. Zelí se nesterilizuje, jen se zavíčkuje a za 1 měsíc můžeme jíst. Milovníci sterilizovaného zelí tento recept ocení, je to fakt pochoutka. ******************************************************************* Utopenci se zelím POTŘEBNÉ PŘÍSADY špekáčky, chilli koření, cibule, kysané zelí Nálev: 1/2 l octa, 1/4 l vody, 20 x cukerin, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky celého pepře, 4 bobkové listy, 1 lžička soli POSTUP PŘÍPRAVY Špekáčky podélně nařízneme,opepříme, přidáme chilli dle chuti a vložíme cibuli. Do 4 litrové lahve prokládáme vrstvu zelí vrstvu cibule a špekáčky. Nakonec přidáme feferonku. Vše zalijeme horkým nálevem ************************************************************ Čalamáda se zelím POTŘEBNÉ PŘÍSADY 2,5kg zelí,0,5kg červené papriky,0,5kg zelené papriky,1 cibule nakrájená na jemnoNálev:0,5kg cukru,4dcl octa,4dcl oleje,1deko. POSTUP PŘÍPRAVY Zelí nastrouhame na nudličky,papriku pokrájíme na proužky. Ocet a olej smíchame dohromady a přidáme cukr a směs na deko.Míchame dokud se cukr nerozpustí. .Až je cukr ropuštěný přecedíme nálev na pokrájenou zeleninu.Vše promícháme a necháme 24 hod odležet.Druhý den plníme čalamádu do sklenic Čalamádu nezavařujeme. ************************************************************ Kysané zelí POTŘEBNÉ PŘÍSADY 5kg hlávkového zelí, 4 velké cibule, 2dc vody, 4dc octa, 10dkg soli, 25dkg cukru, 2 kávové lžičky pyrosiřičitanu (koupíte v drogerii) ******************************************************************** Červená řepa se zelím dlouhá léta prověřená POTŘEBNÉ PŘÍSADY 1 kg červené řepy, 1 kg bílého zelí, 20 dkg cibule, 350 ml octa, 2 lžíce soli, 1/2 l vody, 10 dkg cukru POSTUP PŘÍPRAVY Omytou řepu uvaříme asi 3/4 h. Vodu s octem, solí, cukrem, cibulí nakrájenou na kolečka přivést k varu, pak přidat nakrouhané zelí a asi 10 min povařit, nakonec přidat červenou řepu na kostičky. Horké plnit do sklenic a sterilovat 15 min při 80 stupňích *********************************************************************** Marinované zelí POTŘEBNÉ PŘÍSADY 10 kg zelí-nakrouhat ,2 kg cibule , 3 l vody ,1 a čtvrt l octa , 50 koleček cukerinu , 20 dkg soli , 2 kávové lžičky pyrosiřičitanu (koupí se v drogerii na nakládání zelí ) , POSTUP PŘÍPRAVY Zelí nakrouháme , cibuli na jemno nakrájíme . připravíme nálev , necháme krátce povařit. Po vychladnutí nalijeme na nakrouhané zelí , posypeme pyrosiřičitanem , vše promícháme a necháme 24 hod uležet - občas promícháme . Zelí dáme do sklenic zbývajícím nálevem dolijeme , zavíčkujeme a uložíme . Toto zelí se nezavařuje a je dobré jak za studena , tak k tepelné úpravě.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie